Az Óvodakert indítását az Agrárminisztérium támogatásával megvalósuló Országos Iskolakert-fejlesztési Program, Iskolakert Alapozó Alapprogram III. üteme tette lehetővé 2020-ban, a szükséges eszközök biztosításával és szakmai segítségnyújtással.

Logók:

 

614af0644f766

 

 

 

 

 

 

 Fényképek:

614af0029092c

 

2021. évi beszámoló:

 

Óvodakert beszámoló

 

Óvodakertünk veteményesét a falusi konyhakert mintájára alakítottuk ki. Óvodánkban tavasszal a gyermekek folyamatosan gondozták, művelték a zöldséges és virágos kertet is. Az időjárástól függően az ősszel földbe duggatott hagymákat kiszedtük, salátákat leszedtük és frissen el is fogyasztottuk. A parlagon maradt földet a gyerekek előkészítették a tavaszi veteményezéshez, felásták, kigazolták. Mielőtt földbe tették a magokat kis kapájukkal fellazították a földet, majd átgereblyézték. A csoportok külön-külön döntötték el, hogy mit vetnek el. Került a földbe sárgarépa, retek, borsó, tök, paradicsom palánta és sok más is. A csoportokban előnevelt paradicsom palántákat kiültettük a kertekbe. Ügyeltünk arra, hogy betartsák a biokertészkedés szempontjait. Vegyszer és permetezés helyett a védelmet az biztosítja, hogy a hagymát a sárgarépa közelébe duggatják, elriasztva ezzel a sárgarépa- és hagymalegyet. Így a hasznos növénytársításokat is megismerhetik a gyerekek. A paradicsom palánták gyors növekedése szükségessé tette a karózást, melyet nagycsoportosainkkal együtt végeztünk, közben tanulták ennek jelentőségét, a kalapács biztonságos használatát. A mindennapi kerti munkák végzése közben a gyermekek elsajátították a kerti szerszámok helyes és biztonságos használatát, és karbantartását azzal, hogy a munka végeztével megtisztították azokat.

Míg a nagyok a veteményeskertnél foglalatoskodtak, addig a kisebbek a virágos kertből húzták ki a gyomot. Helyi virágkertészek által felajánlott egynyári virágok kerültek a földbe, melyeket a gyerekekkel együtt ültetünk el. A virágosládák megtöltésében is mindenki részt vett.

A sok esőzésnek köszönhetően megtelt az esővíz gyűjtő, melyből a gyermekek locsolhatták kertjeiket. Ezáltal megtapasztalták, megtanulták a víztakarékosság egyik módját. A nyári melegben a gyerekek minden reggel, még a hőség beállta előtt elvégzik a szükséges kerti feladatokat (gyomlálás, kapálás, öntözés).

 

Bölcske, 2021. június 03.

 

Géczi-Grega Szilvia