Az óraátállítás után egyre hamarabb sötétedik, ami kedvező feltételeket biztosít a betörők számára. A sötétedés után sokan még vásárolnak, ügyeket intéznek, így a teljes sötétségben lévő lakások, házak egyértelmű célpontjai lehetnek az elkövetőknek.

A Rendőrség kéri, hogy fogadják meg az alábbi bűnmegelőzési tanácsokat:

  • Az ingatlan körüli kerítést tartsa jó állapotban! A kerítés akkor nyújt védelmet, ha minimum 160 cm magas. Az udvari kaput zárja mindig, a kulcsot vegye ki a zárból és tartsa biztonságos helyen. Minden irányból legyen zárt az udvar. Ne hagyja, hogy bárki észrevétlenül elbújhasson kertjében! Vágja vissza a sövényeket, bokrokat, fákat! A növényzet ne legyen magasabb 90 cm-nél, a fák lombja ne lógjon le 180 cm alá. Ha teheti, tartson házőrző ebet!
  • Az ingatlan nyílászárói legyenek jó állapotban! Minden kültéri ajtóra szereltessen 5 pontos zárszerkezetet! Az ajtóra szereltessen jó minőségű biztonsági zárat. Rendelkezzen az ajtó többféle zárral, biztonsági lánccal, nyitásjelzővel, kémlelővel. Az ingatlan ablakait lássa el zárral, nyitásjelzővel, esetleg ráccsal. A nyílászárókat mindig zárja be, a kulcsokat tartsa távol az ajtótól, vagy az ablaktól.
  • Lássa el az ingatlant biztonsági berendezésekkel. Használjon riasztót, időzített kapcsolós világítást, mozgásérzékelőt, biztonsági kamerát, udvari világítást. A berendezések működését ellenőrizze gyakran, gondoskodjon a rendszeres
    karbantartásról. A riasztó kültéri egységét, valamint az egyéb biztonsági eszközöket jól látható, de nehezen hozzáférhető helyre szereltesse. Az ingatlan bejáratánál helyezzen el figyelmeztető jelzést! Ha elmegy otthonról, vagy lefekszik aludni, a biztonsági berendezéseket ne felejtse el aktiválni.
  • Gondoskodjon a melléképülete, garázsa biztonságáról is. Lássa el minőségi nyílászáróval és zárja is azokat. Gépkocsiját zárja le akkor is, ha az udvarán, vagy a garázsban tárolja. Ne hagyjon értékeket a járművében!
  • Ha gyanús személyeket lát, figyelje meg alkatukat, jellemző tulajdonságaikat, ruházatukat. Írja fel a járművük rendszámát, típusát, színét. Ha bármi gyanúsat észlel, hívja a 112-es segélyhívót!

Ha mégis betörnek az otthonába, azonnal tegyen bejelentést a rendőrségre a 112-es segélyhívó számon, és a nyomok biztosítása érdekében a lakáson kívül várja meg a rendőrök kiérkezését.

Tolna Megyei Rendőr-Főkapitányság, Bűnmegelőzés7100 Szekszárd, Mészáros Lázár utca 19-21.

Bölcske Községi Önkormányzat
Cím: 7025 Bölcske, Kossuth L. út 5.
Telefon/Fax: +36-75 / 535-012
Web: www.bolcske.hu
E-mail: polghiv@bolcske.hu
Polgármester: Baranya István
Polgármesteri Hivatal ügyfélfogadási rend:
Hétfő: 8.00 - 12.00 h
Kedd: nincs ügyfélfogadás
Szerda: 13.00 - 16.00 h
Csütörtök: 13.00 - 16.00 h
Péntek: 8.00 - 12.00 h