TIPP: Duna part
A bölcskei Duna-part nyugalmat, horgászási lehetőséget biztosít az mindenkinek: horgásznak, túrázónak vagy az egyszerű sétálónak egyaránt.

Még több Bölcskei látnivaló

Mi újság Bölcskén?

Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány 2016. évi pályázati forduló eredményei Bölcskén

Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány 2016. évi pályázati forduló eredményei Bölcskén

Baranya István, polgármester, 2017.04.20.

Tisztelt Lakosok! Nem telt el még sok idő azóta, hogy az ősszel láthatták, hogy minden utca sarkára utcanév táblák kerültek telepítésre és az óvodában nevelkedő gyermekeknek új sportudvart tudtunk kialakítani sok új játékkal a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány ( továbbiakban JETA) jóvoltából. 2016 december közepén tudta az Alapítvány kiírni a 2016. évi pályázati fordulót, melyre a pályázatainkat februárban már be is kellett adni. Az idő rövidsége miatt olyan dolgokra tudtunk pályázni melyhez építési engedély nem szükséges. A képviselőtestület választása egyrészt olyan beruházások megvalósítására esett, melyek régi ígéretek voltak, másrészt a lakosság direkt igényének meghallgatása alapján történt.

4 pályázatot adtunk be a JETA-hoz, melyből 3-at tudtak a rendelkezésre álló forrás erejéig támogatni. Hozzá kell tenni, hogy a rendelkezésre álló forrás 1 milliárd forint volt, melyre 41 település és még néhány intézmény, mint például a szekszárdi kórház pályázhatott. Ha így vesszük minden településre 20-25 millió forint támogatás kell hogy jusson. Bölcskére összegezve a 3 beadott pályázatot 30.165.465 Ft támogatást ítéltek meg, melyhez a 3 pályázat esetében különböző mértékben kellett az Önkormányzatnak önerőt biztosítania, melyet meg is tettünk összesen 8.019.847 Ft összegben.

És akkor nézzük, hogy 2017 során mik azok a beruházások, melyeket meg kívánunk valósítani.

1.“Újtelepi” és “Baracsi” játszóterek felújítása pályázat keretein belül a 2 játszóterünkre fogunk összességében 12,7 millió forintot költeni, melybe a teljesség igénye nélkül a következő dolgok fognak beletartozni: mindkét játszótéren kialakítunk egy szabványos füves kispályát új kapukkal, labdafogó hálókkal a kapuk mögött, egyenes területet és nagy fűcsomóktól, hantoktól mentes pályát képzeltünk el. Terveztünk kosárlabda palánkot egy kisebb betonplaccal a kosárlabdázók kedvéért, gondoltunk arra, hogy a kisgyermekesek más játékokkal játszanak mint a nagyobbak, így lesz bekerített kisgyermekes rész homokozóval, kisházzal, egyéb játékokkal. A nagyobbaknak kötélpályát és erőnlét javító játékokat terveztünk a kisebbek által használt bekerített területen kívül. Az Újtelepi játszótéren tervben van egy “dirt” pálya is, melyen az ügyes biciklisek tudják energiáikat levezetni. A “Baracsi” részen a meglévő játékok természetesen megmaradnak, ott azokat fogjuk kiegészíteni további eszközökkel. A munkálatokat igyekszünk mielőbb megkezdeni, azonban kérem a gyermekek türelmét, a nyáriszünetre nem biztos hogy meg leszünk, mindenesetre a mielőbbi használatbavételre fogunk törekedni, melyről késöbb értesítünk mindenkit.

2.Járda felújítás a bölcskei Nagybaracsi, Árpád és Templom utcában nevezetű pályázatunk során összesen 24,46 millió forint értékben fog a leendő vállalkozó térburkolatot elkészíteni. A Nagybaracsi utcában a Petőfi utca felől haladva néhány méteren a jobb oldalon, majd áttérve a bal oldalra egészen a Rákóczi utcáig visszük a járdát, ahol a jobb oldalon fog továbbhaladni egészen a Paksi utcáig. Az Árpád utcában a Rákóczi utca felől indulva jobb oldalon újítjuk fel a járdát, illetve az úttest és a járda között egy gépkocsival átközlekedhető vízelvezető kávát szeretnénk kialakítani, mely 2 irányba fogja kivezetni az utca közepétől a csapadékvizet, a Rákóczi utca, illetve a Petőfi út irányába. A Templom utca esetében a Takarékszövetkezettől indulva az utca bal oldalán kerül kialakításra az 1,2 méter széles járda egészen a gyógyszertárig. A munkák megkezdése ebben az esetben is azon múlik, hogy mely építési vállalkozó mikorra tudja vállalni annak elkészítését. Várakozásaink szerint a nyár végén tud indulni ez a munka és ősszel megleszünk ezzel is.

3.Pályázatunk a XXIV. Bölcskei Falunapok-hoz kötődik, melynek megrendezéséhez az Alapítvány 1 millió forinttal járult hozzá, melyből a hangosítást oldjuk meg és előreláthatólag a Bergendy zenekart tudjuk vendégül látni.

Tehát a 2016-os JETA támogatásból ezt tudjuk megvalósítani, azonban nem biztos, hogy 2017-ben csak ezek a JETA pénzek érkeznek a településre. Húsvét előtt a Paksi Társadalmi Tanács ülésén Lázár János ugyanis bejelentette, hogy a 2017-es keret 1,5 milliárd forint lesz és mindent megtesznek a pályázatok előbbi kiírásáért, reménykedünk benne, hogy még a nyáron megjelennek az új pályázatok.